Maart – dagvoorzitter congres

’s Ochtends vroeg in de auto op weg naar Nunspeet luisterde ik naar…mezelf! Als ik me voorbereid op een opdracht spreek ik in wat ik wil vertellen. In de auto op weg naar de opdracht luister ik nog een aantal keer naar mezelf zodat ik helemaal in de flow kom van de dag die voor me ligt.

In Nunspeet was ik dagvoorzitter op een congres voor ambulant begeleiders uit het VO en/of MBO van leerlingen met een TOS en/of die slechthorend/doof zijn.

Dagvoorzitter zijn vind ik onder andere heel leuk omdat ik een aantal keer op het spreekwoordelijke podium mag verschijnen en dan het publiek kan enthousiasmeren door mijn eigen ervaring in het onderwijs in te zetten in de intermezzo’s. Daar komt bij dat ik door mijn dagelijkse praktijk de werkelijkheid van het publiek ook beter begrijp. En als kers op de taart word ik zelf ook de hele dag geinspireerd door sprekers en workshopgevers!

Als spreker mocht ik Steven Pont aankondigen. Hij is onderwijzer, systeemtherapeut en ontwikkelingspsycholoog en hield een lezing over het belang van hechting. Hoe hechten mensen zich, wat zijn de kenmerken van een positieve en veilige hechting en hoe uit het zich als je onveilig of niet gehecht bent? En wat betekent dat voor de begeleiders in het onderwijs? Een lezing waardoor er bij mij de nodige kwartjes vielen.

De hele dag hing er echt een positieve sfeer en werden er volgens mij goede gesprekken gevoerd tussen de deelnemers en ook in de workshops. Een heerlijke lunch, gevolgd door een energizer en weer een aantal ronde workshops verder, was het aan mij om de dag af te sluiten.

Humor kan ik nooit zo goed voorbereiden maar gelukkig lukte het me om de dag af te sluiten met een evaluatie vanuit de deelnemers en een lach, waarmee iedereen weer richting huis toog.

In de auto terug heb ik zitten nagenieten en ik realiseer me dat ik veel vaker dagvoorzitter wil zijn van evenementen! Een mooi doel voor het komende jaar.