Februari – Workshop in de haven

“Zoals al eerder teruggekoppeld, waren we allemaal heel bij met de cursus die je voor ons hebt verzorgd afgelopen jaar. Niet al onze gidsen waren aanwezig en ook inhoudelijk verdient dit een vervolg. Kun je weer een workshop komen geven?”

Wat een superleuk mailtje om te ontvangen! En natuurlijk wilde ik weer op pad richting de haven om daar een workshop te geven over het begeleiden van leerlingen die op excursie zijn in de haven.

Dit keer ben ik meer ingegaan op de behoefte van leerlingen die met hun klas bij hen komen. Eerst heb ik wat uiteengezet over de behoeftes van elk mens en hoe die behoeften bij leerlingen tot uiting komen in de klas maar vooral als ze buiten de klas leren en ontdekken. Aan de hand van een aantal behoeftes hebben we besproken wat die behoefte dan betekent voor de begeleiding die gegeven wordt binnen dit educatieve programma in de haven.

De behoefte aan duidelijkheid heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat de begeleiders duidelijk moeten aangeven wat de verwachting is. De behoefte aan informatie heeft tot gevolg dat de begeleiders op begrijpelijke wijze vertellen over dat wat er te zien en te doen is. Dit vereist vervolgens ook weer voorbereiding van de kant van de begeleider, en de leraar uiteraard. Als je iets meer op de hoogte bent van de voorkennis van de leerlingen, kan je daar als begeleider beter op aansluiten.

Wat ik supertof vond is dat er onder de vrijwilligers, voornamelijk gepensioneerden waarvan een deel zelf in de haven heeft gewerkt, super enthousiast zijn maar ook kritisch. Ze stellen goede vragen over het schoolsysteem en geven een haarfijn beeld van dat waar zij als begeleider tegenaan lopen.