Januari 2020 – Inspiratie lezing Dok 12

Het jaar begint goed voor mij en mijn onderwijsgekte. Zo ben ik al twee dagen in Etten Leur geweest om les te geven en stond ik in week 2 na de kerstvakantie in Amersfoort op een basisschool met mijn inspiratie lezing met de titel ‘Hoe blijf ik een leraar met lef?’.

Op de één of andere manier ben ik hier altijd veel zenuwachtiger voor dan voor een Teach traject of coachingssessie. Tijdens de coaching kan ik mij beroepen op al mijn kennis en praktische vaardigheden. Een inspiratielezing gaat veel meer over mindset en mijn overtuigingen. De anekdotes die ik gebruik om mijn visie te illustreren zijn heel persoonlijk en werken voor mij. Ik weet van tevoren nooit in hoeverre dat aansluit bij het team waar ik te gast ben.

Gelukkig sloot het ditmaal heel goed aan! Ik kom in mijn lezing via drie stappen tot het antwoord op de vraag hoe je een leraar met lef blijft. Die stappen gaan over het tonen van interesse, weten waar je goed in bent en daar aandacht aan geven en als laatste durf keuzes te maken. Mijn voorbeelden en verhalen komen bijna allemaal uit mijn eigen praktijk. Sinds ik zoveel werk met startende leraren put ik ook uit hun ervaring om duidelijk te maken wat ik belangrijk vind in het onderwijs.

Mijn enthousiasme kwam goed aan. Her en der werd meegeschreven, namen waar ik naar verwees werden direct opgezocht en de kaartjes die ik achteraf laat invullen om naar de aanwezigen zelf op te sturen zijn door bijna iedereen ingevuld. Een superleuk team waar ik met veel plezier een uur lang heb mogen vertellen over het mooiste vak van de wereld! De reacties waren positief, mijn naam werd die middag bij de bestuursborrel al doorgegeven aan een andere school en dat is natuurlijk fantastisch!