Januari 2020 – voorbeeldlessen Teach

Als onderdeel van het Teach traject dat ik met de leraren van IKC de Vincent in Etten Leur doorloop, geef ik ook voorbeeldlessen in alle klassen. We hebben dat verdeeld over twee dagen zodat zoveel mogelijk leraren een voorbeeldles kunnen meemaken.

En dan blijkt gelijk het enthousiasme van dit team. Op donderdag zaten er in elke les twee leraren. Soms omdat de leerlingen bij beeldende vorming waren en ze dus hun vrije tijd hiervoor wilden gebruiken. Maar ook was er een aantal parttime leraren die op hun vrije dag terugkomen (!) om deze les mee te krijgen. Zo tof!

Het is voor mij de eerste keer dat ik in dit tempo achter elkaar voorbeeldlessen geef op een school aan klassen die voor mij redelijk onbekend zijn. Ik heb de klassen gezien tijdens de observaties maar that’s it. Op een ochtend geef ik 5 lessen van 30 minuten met daartussen 10 minuten pauze. In werkelijkheid worden dat lessen van 38 minuten en 2 minuten om door te gaan naar de volgende klas maar dat is helemaal niet erg!

De leraren hebben allemaal een week van tevoren de les gemaild en aangegeven welke Teach technieken ze graag terug willen zien tijdens mijn les. Ik heb dus goed de tijd gehad om voor te bereiden. Die voorbereiding maak ik in Powerpoint met daaronder geschreven welke techniek ik wil gebruiken en hoe ik dat van plan ben te doen, met de vragen erbij die ik wil stellen. Deze Powerpoint heb ik opgestuurd naar de leraren zodat alles klaar staat als ik wil beginnen.

De eerste ochtend zit er op en ik kan zeggen, het was heel enerverend! 5 verschillende groepen achter elkaar lesgeven heb ik wel vaker gedaan, maar dan was het bijvoorbeeld ter vervanging van een leraar die een nagesprek moest voeren. Dan is mijn taak puur doorgaan met wat de leraar aan het doen was. Nu was dat natuurlijk totaal anders.

Mijn intentie is op zo’n ochtend wel om 5 ijzersterke lessen neer te zetten bomvol Teach technieken. Dat blijkt te kunnen lukken maar wel wat energie te vragen. Veel tijd om na te praten is er tussendoor niet maar in de pauze kreeg ik positieve reacties terug en ook wat vragen. Daar word ik altijd blij van want het helpt mij ook weer verder.

Voor de leerlingen is het ook best pittig. Een andere juf, met een erg hoog tempo, die in 30 minuten tijd ontzettend veel wil laten zien, andere werkvormen gebruikt en andere routines heeft. Ik verwacht doorgaans veel van leerlingen, ook als ik maar heel even betrokken ben bij hun onderwijs.  Maar wat pakten ze dat goed op! Blije gezichten, mooie antwoorden (in hele zinnen) en leuke gesprekken onderling (draai & praat).

Ik begon in groep 4/5/6 (een plusgroep) waar ik als lesopening (haak) vertelde dat ik het spel Ticket to Ride had gekocht voor kerst. Op het bord stond een aantal getallen en zij moesten bedenken wat die getallen te maken konden hebben met het spel. Bij goede antwoorden vroeg ik om bewijzen (rekken). Een echte uitdaging! Toen door met Nieuwsbegrip, beeldende vorming (ook daar kan je Teach inzetten!), spelling in een superbetrokken groep 4 en als afsluiter voorlezen aan alle groep 1 leerlingen, van twee klassen bij elkaar. Ik las het boek ‘Ze lopen gewoon met me mee’ voor waarin er elke dag uit school meer nijlpaarden achter Kareltje Jonas meelopen. Geweldig! Heel veel laten herhalen door de leerlingen (vraag & antwoord) en afsluiten met rode en groene kaartjes voor iedereen waarmee ze konden laten zien of de stellingen die ik gaf waar of niet waar waren (laat maar zien). Zo zoet en zo leuk om te zien dat ook daar de Teach technieken echt effect hebben.

Ik heb nu al zin in maandag, nog 6 lessen te gaan op deze superleuke school!

Ook interesse in een Teach traject of andere coachingsmogelijkheden in de school? Neem contact op via vaneijkrenee@gmail.com