September 2019 – Presentatie in de haven

De Rotterdamse haven bruist van de energie en de activiteit. Mijn vriend heeft lange tijd in de Rotterdamse haven gewerkt en zodoende weet ik er het nodige vanaf. In Rotterdam wordt het belangrijk gevonden dat ook de Rotterdamse kinderen weten wat er speelt in de haven, welke activiteit er is en welke toekomst er mogelijk voor hen ligt. Rotterdamse scholen krijgen jaarlijks het aanbod om naar het Mainport ECI te komen, een educatief centrum midden in de haven in Rozenburg, om zich daar te laten enthousiasmeren over de haven. Een gemotiveerde groep (voornamelijk) gepensioneerden staat klaar om de leerlingen van alles te vertellen uit de haven. Dat doen ze zichtbaar met veel plezier!

Wel lopen ze zo nu en dan tegen wat zaken aan rondom het begeleiden van basisschoolleerlingen. Hoe zorg je ervoor dat je de groep meekrijgt met de inhoud? Wat mag je wel en niet verwachten van de klassen? Hoe kom je erachter of dat wat je hebt aangeboden ook is binnengekomen?

Deze vragen en meer mocht ik beantwoorden in een inspiratie workshop van een uur op een donderdagmiddag eind september. Ik ben vooral gewend te werken met kinderen of jongvolwassenen. Maar wat een leuke groep was dit om mee te werken! Het enthousiasme, de motivatie en het belang van wat ze doen laat zich duidelijk gelden in hoe deze begeleiders mee deden met alles wat ik hen aanbood. De vragen waren serieus en goed en gelukkig konden ze ook uit de voeten met de antwoorden die ik hen te bieden had.

Reactie van de opdrachtgever: “Dank voor je leerzame en inspirerende workshop gisteren. Het enthousiasme en de positiviteit spatte er vanaf.”