Oktober 2019 – Teach op de Vincent

Het blijft één van mijn favoriete onderwerpen om over te spreken en te inspireren: Teach Like A Champion. Ik ben er echt van overtuigd dat als je de technieken integreert in je lesgeven en het niet langer ziet als trucje, de kwaliteit van je instructies en de interactie met de leerlingen een ontzettend grote boost krijgt. Op IKC de Vincent hebben ze al eerder training gehad over Teach Like A Champion. Het team is vernieuwd en een opfrismoment was gewenst. De combinatie van Teach ervaring en totaal nieuw met Teach zorgt voor mij voor een andere voorbereiding.

Wat hierbij goed van pas kwam is mijn hoge tempo tijdens het behandelen van de technieken. In 2,5 uur tijd hebben we een tiental technieken besproken. Ik ga met Teach eigenlijk altijd hetzelfde te werk. Ik vertel wat over de techniek, laat zien wat het effect op kinderen kan zijn door veel gebruik te maken van filmbeelden in klassen (Nederlandse en Amerikaanse, bekende en onbekende) en daarna laat ik de leraren hun lessen van de komende week erbij pakken en de techniek voorbereiden voor minimaal 1 moment. De theorie en de praktijk worden gelijk gecombineerd. De dag erna kan een leraar gelijk met Teach technieken aan de slag en het effect daarvan direct ervaren.

Een succesvolle middag, mede dankzij het hoge tempo en de veelheid aan filmbeelden. In november ga ik aan de slag met observaties, in december hebben we een tweede studiemoment waarbij ik mij focus op de verdieping van Teach technieken en een collega van mij intensief aan de slag gaat met de technieken die goed toepasbaar zijn voor de kleuters. En in januari geef ik een ronde voorbeeldlessen met de focus op Teach. Een traject waar ik heel veel zin in heb!