Oktober 2019 – Begrijpend luisteren op obs Charlois

De onderbouw van obs Charlois in Rotterdam worstelde al een tijdje met de lessen begrijpend luisteren. De lessen uit de map duren lang en voelen als een worsteling om doorheen te komen. Één van mijn startende leraren geeft daar de kleuters les en stelde voor op school om mij te vragen te helpen orde in de chaos te brengen. Na een goed voorbereidend gesprek over waar precies de behoeften liggen van de onderbouw op dit gebied ben ik de materie ingedoken. Ik ben namelijk geen specialist in kleuters of in begrijpend luisteren. Wel heb ik een grote kennis over woordenschat, begrijpend lezen en kan ik mijzelf goed verdiepen in nieuwe stof om dit vervolgens begrijpelijk te maken en inspirerend over te brengen.

Op een maandagochtend gingen we aan de slag met een tiental super enthousiaste en vooral bevlogen leraren. Ik kon aan alles zo goed merken dat deze leraren de leerlingen zo graag verder willen brengen met een sterk aanbod op begrijpend luisteren waarbij ze tegelijkertijd werken aan de woordenschat. Ze werken in een wijk waar de leerlingen echt leraren nodig hebben die alles willen en kunnen geven. En erin geloven dat ook deze leerlingen met het juiste aanbod een flinke stap verder kunnen komen in hun ontwikkeling!

Eerst zijn we ingegaan op de theorie van woordenschatverwerving, vervolgens heb ik de link gemaakt met begrijpend luisteren, zijn we dieper ingegaan op de verschillende vormen van voorlezen om af te sluiten met het praktisch uitwerken van een voorstel hoe begrijpend luisteren een wekelijks terugkerend en vast onderdeel wordt op het rooster en in het aanbod.

Reactie van één van de leraren op Instagram: “Dankjewel voor de inspirerende studiedag. Pre-teaching starts tomorrow. Je hebt de deuren van het begrijpend luisteren voor ons geopend!”