Augustus 2019 – Startdagen voor de klas

Het lerarentekort blijft dringen en dwingen. Het dwingt scholen om halsbrekende toeren uit te halen om de klassen überhaupt bemand te krijgen. Dat betekent wat voor de ervaren leraren en het betekent wat voor de kwaliteit van het onderwijs. Er zijn zorgen. Eén van de oplossingen waar gretig gebruik van wordt gemaakt is het aanbod van enthousiaste zij-instromers. Mensen die uit een ander beroep komen en besluiten leraar te worden. Deze groep leraren volgt de opleiding terwijl ze dus leraar zijn.

Het enthousiasme en de motivatie zijn overweldigend! Echter blijft leraar zijn nog steeds een vak dat we heel serieus moeten nemen. Een aantal leraren had afgelopen jaar sterk het gevoel zonder ook maar enige know how al voor de klas te moeten staan. De ene dag ben je filiaalmedewerker bij een bank, de volgende dag moet je leerlingen vertellen wat ze moeten doen en ook weten te reageren als ze niet direct doen wat je zegt. En, hoe weet je eigenlijk wat je mag verwachten van een leerling in een klas? Gevoelens van onmacht en frustratie kunnen het gevolg zijn. Bij de zij-instromer maar ook bij de omgeving. We hebben toch iemand aangenomen om deze klas te draaien? Zeker! Maar wel iemand die nog veel moet, een gelukkig ook wil, leren!

Om dit voor het nieuwe schooljaar te voorkomen besloot ik twee dagen te organiseren op kantoor met als thema ‘Hoe start ik een klas?’. De inhoud van deze dagen kwam simpelweg op het volgende neer. Hoe krijg ik kinderen stil, hoe houd ik ze stil en hoe zorg ik ervoor dat het leuk en leerzaam is voor de leerling én de leraar? Het werden ontzettend praktische dagen. We bespraken groepsvorming, kennismakingsspellen, checklisten voor de organisatie en inrichting, regels en routines, verwachtingen uitspreken en de opbouw van een les.

Wat een energie! Deze groep leraren wil echt zo graag leren! De zij-instromers waren goed vertegenwoordigd. Daarnaast was er bijvoorbeeld ook een leraar aanwezig die tot dan toe altijd kleuters had gedraaid maar voor het eerst groep 4 draaide, een leraar die 8 jaar in het buitenland had gewerkt en nu weer in het regulier aan de slag ging maar ook een leraar die wat minder gemotiveerd was de laatste jaren en behoefte had aan nieuwe energie. Fantastisch! Allebei de dagen was de opkomst en de opbrengst boven verwachting goed.

Reactie van één van de zij-instromers: “Ik heb bij jou meer geleerd in 1 dag dan in een half jaar PABO…”