Mei 2019 – Studiemiddag Teach

Bliksembeurt, Laat maar zien, Draai & Praat, Rekken en Fouten maken mag. Wat? Yes! Dit zijn allemaal technieken uit het boek Teach Like A Champion. Een verzameling technieken leerkrachtgedrag waarmee je de kwaliteit, betrokkenheid en interactie van je instructie en het werken van de leerlingen heel veel kan vergroten. Het is afkomstig uit Amerika en ik ben er bij betrokken via het CED, vanaf het begin. Ik ben groot fan maar zoals het met alle onderwijsinterventies is, je moet er wel volledig voor gaan om het effect er uit te halen. Veel van de technieken komen leraren bekend voor, veel dingen doe je al. Echter gaat het er bij Teach om dat de leraar zich veel bewuster wordt van het mogelijke effect per techniek. En de technieken dus ook bewuster gaat inzetten in bepaalde fases van de les en bij bepaalde (groepen) leerlingen.

Basisschool de Margriet in Rotterdam heeft mij gevraagd om een tweetal studiemiddagen rondom Teach te organiseren. Met als doel de leraren te laten kennismaken en inspireren. Binnen het team hebben ze afgesproken een aantal technieken uit te proberen, er zogezegd wat mee te spelen, waarna ze in het nieuwe schooljaar bij elkaar komen om te bespreken of er technieken zijn waarvan ze zeggen dat ze die schoolbreed moeten omarmen.

Als een school mij vraagt een studiemiddag te organiseren, ga ik in gesprek over de situatie waaruit de onderwijsvraag komt. Wat is de onderwijsbehoefte van het team? Vervolgens pas ik daar de inhoud van de studiemiddag op aan. Dat betekent dat ik nooit twee keer dezelfde studiemiddag geef. En in dit geval dus andere technieken heb aangeboden dan ik mogelijk op een andere school zou aanbieden.

Zoals altijd heb ik veel gebruik gemaakt van voorbeelden vanuit mijn eigen klas, maar sinds dit schooljaar kan ik ook steeds meer gebruik maken van filmpjes uit de klassen van de startende leraren die ik coach. En er is veel materiaal te vinden op de dvd’s die bij de studieboeken horen en de Facebook pagina van Teach Like A Champion. Tijdens mijn studiemiddagen is het nooit ‘zitten en luisteren’. Dat werkt niet in de klas en ook niet met een team leraren. De technieken die ik aanbied, laat ik gelijk zien door ze te gebruiken in de studiemiddag. En na elke techniek vraag ik de leraren hun lessen erbij te pakken en met collega’s de techniek voor te bereiden voor een les van de volgende dag. Zo gaat de techniek gelijk leven!

Ook interesse in een studiemiddag over TLAC? Stuur een mail naar vaneijkrenee@gmail.com