Juni 2019 – Pop up klas op de radio

Dit was toch wel het meest spannende en vernieuwende wat ik in tijden heb gedaan! Op een woensdagmiddag in juni gaf ik les aan mijn groep 6. Dat klinkt niet zo bijzonder wellicht. Ware het niet dat deze les plaatsvond op het bestuurskantoor, dat de kinderen eigenlijk vrij waren die dag en …. dat er 25 startende leraren achterin ‘de klas’ zaten om mee te kijken naar mijn les!

Het idee kwam voort uit mijn observaties van de lessen Nieuwsbegrip bij (startende) leraren. Stuk voor stuk prima lessen, maar niet gegeven zoals de methodiek is bedoeld. Daar komt bij dat een aantal startende leraren regelmatig aangeeft mij te willen zien lesgeven aan mijn eigen klas maar nooit weg te kunnen van school omdat er simpelweg geen vervanging is. 1+1=3 en zo was het idee van de pop-up klas geboren!

Mijn groep was ontzettend enthousiast, les krijgen op kantoor is natuurlijk ook heel spannend! De middag startte met een rondleiding aan de kids, gegeven door verschillende BOOR service medewerkers. Ook zij gaven aan hier veel plezier aan te beleven. Ze werken op kantoor, ook voor het onderwijs, maar zien hun doelgroep nooit! En nu dus wel.

De start van de les was wat onwennig, het voelt toch een beetje alsof je in een toneelstuk zit. Maar al snel vergaten de leerlingen alle volwassenen achter hen en beten ze zich vast in het onderwerp. Nieuwsbegrip is echt een moeilijke les, gecompliceerd qua opbouw. Hoe leer je een strategie aan van begrijpend lezen? Hoe houd je alle leerlingen betrokken? Hoe controleer je of leerlingen verder komen in de beheersing van de strategie? Hoe begeleid je het samenwerken in groepjes van drie? Het is echt niet gemakkelijk! Zelf heb ik er zo’n 5 jaar overgedaan voordat ik het gevoel had dat ik het echt goed deed. Als ik meer goede voorbeelden had gezien, was deze ontwikkeling vast sneller gegaan!

De startende leraren gaven aan hier veel aan te hebben gehad. Op het gebied van begrijpend lezen, klassenmanagement, didactiek maar soms was de opbrengst al zo eenvoudig als “jouw enthousiasme werkt aanstekelijk, wat een mimiek, daar kan ik ook wat mee!”. Goed voorbeeld doet goed volgen, ik ben ervan overtuigd!  Los van het feit dat ik het ook echt heel erg spannend vond…25 observanten in je les is niet niets.

Toevallig moest ik de dag na de pop-up klas naar Hilversum om als gast te spreken bij het programma Nieuws & Co. Het idee is altijd om te spreken over de actualiteit maar zelf een onderwerp aandragen mag ook. We maakten de koppeling tussen de pop-up klas en het nieuws dat nog steeds een groot aantal leerlingen het onderwijs verlaat als laaggeletterd, zorgelijk natuurlijk! Ik sprak met Lara Rense over het effect van de pop-up klas, goed leesonderwijs en het geweldige boek Lampje. Om terug te luisteren klik op deze link, mijn onderdeel is in het laatste kwartier van de uitzending.