April 2019 – Talentontwikkeling in Friesland

Mijn moeder is altijd in voor een mini avontuur en zo voelt het toch wel als je als stads meisje richting Friesland gaat om in een dorpje een groep leraren te inspireren als het gaat om talentontwikkeling.

Moederlief had niet veel nodig om overgehaald te worden als mijn privé chauffeur mee te gaan naar deze studiemiddag, met het plan daarna bij haar broer te gaan eten die sinds een jaar in een Fries dorpje woont en daar geniet van de rust. En de belofte dat ik het hele eind terug zou rijden. Tijdens de middag zou ze zich wel vermaken in de winkels van het dorpje, nadat ze de start van de studiemiddag bij had gewoond. Dus daar gingen we!

In de regio waar deze studiemiddag werd gehouden is een groep leraren die bijeenkomsten organiseren rondom meer- en hoogbegaafdheid en daar elk jaar iemand anders voor uitnodigen. Dit jaar aan mij de eer.

Natuurlijk had ik weer te weinig aan de twee uur die ik gepland had. Maar tof was het wel! Zoals altijd maakte ik veel gebruik van anekdotes van mijn klas en probeer ik vooral te inspireren als het gaat om houding. Talentontwikkeling betekent voor mij dat je niet persé bezig bent te ontdekken waar kinderen in excelleren op het gebied van bijvoorbeeld dansen, schaken of rekenen. Maar meer nog dat je kijkt naar waar leerlingen energie van krijgen, in een flow van komen en met de juiste sturing en omgeving heel goed in kunnen worden. Dit kan ook om vaardigheden gaan! Het gaat voor mij ook om het bewust maken van je leerlingen van hun eigen talenten, groot en klein. En hoe ze die kunnen inzetten in hun dagelijks leven, op school en soms ook thuis. Het aanboren van interesses door interesse te tonen in jezelf, anderen en je omgeving (bekend en onbekend).

De leraren werden ook uitgedaagd zelf aan de slag te gaan door de marshmallow challenges en een aantal denksleutels. Waarna ik snel weer verder ging met het stappenplan dat ik voor deze middag had ontworpen rondom de vraag ‘Hoe geef je je onderwijs zo vorm dat je talent kan zien op elk moment?’. En bij elke leerling natuurlijk!

O en mijn moeder? Die is de hele middag blijven hangen… : )