November 2018 – Inspiratiesessie 3

Werkdruk werkdruk werkdruk. Het is een veelbesproken onderwerp in het onderwijs het afgelopen jaar. En natuurlijk is het belangrijk om hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Maar voor mijn groep startende leraren vind ik het vooral belangrijk om het voor te zijn. En dat kan nooit helemaal want je eerste jaar is nu eenmaal een zwaar jaar. Wat zeg ik, je eerste jaren zijn zwaar. En dat is denk ik in elk beroep zo. Je maakt lange dagen, wil alles supergraag goed doen maar niets gaat nog op de automatische piloot. Het is eigenlijk een beetje overleven.

En toch klaagt geen enkele starter van mij over werkdruk. Geven de meeste alleen maar aan hoe leuk het werk is en hoe graag ze nog meer willen doen.

Ik vond het daarom heel belangrijk om een inspiratiesessie te wijden aan het thema ‘Balans in werkdruk en werkplezier’. Ineke Weenink, ook werkzaam bij BOOR, richt zich op onderzoek naar werkdruk onder leraren van BOOR. En vooral, wat kunnen we eraan doen?

Tijdens deze inspiratiesessie hebben we kort wat theorie gegeven over wat werkdruk is. Middels een interactieve oefening kwamen we erachter dat de definitie van werkdruk en nog meer de beleving ervan, heel persoonlijk is. Mix & ruil was weer de ideale gelegenheid om ervaring uit te wisselen onderling.

Het tweede deel van de inspiratiesessie ging om praktische tips. Op 10 onderwerpen gaven we tips die het werk effectiever maken, verlichten, leuker maken en die een steuntje in de rug geven bij het maken van keuzes.

Tips zoals:

  • leg al je CITO toetsen op elkaar met het antwoordblad bovenop, prik met een punaise door de goede antwoorden en begin dan met nakijken. Staat er een rondje om het geprikte gat? Dan heeft de leerling het goed.
  • zet je e-mail push notificatie uit. Zo bepaal je zelf wanneer je mail binnenkomt.
  • zeg soms nee, hoe moeilijk het ook is! 9 x ja en 1 x nee vinden mensen moeilijk. 9 x nee en 1 ja en mensen zijn blij met je ene ja!
  • zeg soms dat je na wilt denken over dat wat van je wordt gevraagd. Zo heb je de tijd om te bedenken of een gevraagde taak bij je past, of je er de tijd voor hebt en hoe je eventueel ja of nee gaat zeggen.
  • vraag een normjaartaakgesprek aan. Zo krijg je inzicht in je uren. En weet dat een startende leraar recht heeft op 80 uur duurzame inzetbaarheid!

 

Vanuit het ministerie was vol interesse gereageerd op de aankondiging van onze sessie. Ze schreven een artikel op internet voor leraar.nl, te lezen via deze link. 

Het was echt ontzettend leuk om samen met Ineke een sessie te geven!

En natuurlijk trakteerden we de startende leraren weer op een presentje.