December 2018 – Workshop in Brussel

Soms komt er een nieuwe uitdaging op je pad waardoor je echt weer even uit je comfort zone moet. En dit was er precies zo één! Op een maandagochtend reed ik met mijn liefste heel vroeg weg van huis richting onze zuiderburen. Na wat zenuwen vanwege een ongeval en daardoor tijdsdruk kwamen we nét op tijd aan en parkeerden op een heel speciale plek vlak voor de ingang. Een eigen parkeerplek, wow!

Bepakt en bezakt togen we richting lokaal. De opdracht? Een tweeënhalf uur durende workshop geven voor 100 studenten van de PABO Aalst! Aan de hand van 10 stappen heb ik geprobeerd inspirerend antwoord te geven op de vraag ‘ Hoe laat je zien welke leraar jij bent binnen de diverse schoolomgeving?’.

Ik vond het superspannend want tweeënhalf uur is lang. Echt lang. En hoe goed ik ook ben in het boeien van een klas van 25 leerlingen, dit is wel echt even wat anders. Maar het lukte! Bij elke stap vertelde ik vanuit mijn eigen ervaring, gaf ik informatie over de achtergrond van mijn gedachtes en zette ik de studenten aan het werk.

Als voorbeeld neem ik de eerste stap. Weet waarom je voor de klas staat. In deze stap spreek ik over het belang van visie, het belang van een stip op de horizon. Ik laat een filmpje zien van Monthy Pythons Silly Olympics, waarin een aantal atleten na het startsein allemaal een andere kant op rennen. Ik geef bij deze stap een aantal supersnelle tekenopdrachten waarbij de student/leraar stil staat bij onderdelen die te maken hebben met je visie. Na 8 tekenopdrachten gaan ze in gesprek met elkaar. Daarna deel ik mijn visie, of eigenlijk meer mijn uitgangspunten van waaruit ik werk als ik voor de klas sta. Of als ik coach!

  1. Ieder mens/ieder kind wil gezien, gehoord en gewaardeerd worden.
  2. Gedrag en zijn, het zijn twee verschillende dingen. Een kind doet misschien vervelend maar is nooit vervelend.
  3. Ik, de leraar, doe ertoe. Wij zijn belangrijk en kunnen het verschil maken.
  4. In het onderwijs probeer je als leraar aan te sluiten op de (onderwijs)behoefte van de leerling en de groep. Dat kan dus per jaar verschillen.

 

Ik illustreer mijn stappen, mijn verhalen altijd met heel veel voorbeelden uit mijn eigen praktijk en ik merk altijd weer dat het werkt. Het roept herkenning op en toont dat ik weet waar ik over praat. Bovendien maak ik echt ontzettend leuke dingen mee in mijn klassen!

Het was een supertoffe ochtend en ik vertrok uitgeput maar toch vol energie! En hoe tof is het ook dat ik hiermee eigenlijk een startsein heb gegeven aan mijn internationale carrière!