2017/2018 – Talentscouting in het onderwijs

Voor de gemeente Rotterdam heb ik het afgelopen jaar wekelijks gewerkt aan het project ‘Talentscouting in het onderwijs’. Inmiddels is heel Nederland goed op de hoogte van het lerarentekort. Vanuit de gemeente Rotterdam zijn er meerdere projecten opgezet om dit tekort te verkleinen.

Voor dit project ben ik het afgelopen jaar langs een groot aantal HAVO/VWO/MBO scholen in en om Rotterdam gegaan om het beroep van leraar te promoten. Samen met een student van de PABO gaven we een presentatie met een tweeledig doel:

  • het beeld van het beroep te verbeteren
  • meer leerlingen te interesseren voor de PABO

 

Na een presentatie werden leerlingen uitgenodigd om een dagje mee te lopen in het basisonderwijs. Ontzettend leuk! Vooral als leerlingen hierdoor over de streep worden getrokken omdat ze erachter komen dat het heel leuk is om kinderen iets te leren. En dat ze dan nog luisteren ook!

Opvallend was hoe negatief het beeld van leerlingen is. De media draagt daar momenteel wellicht ook wel aan bij. En dat is eigenlijk zonde! Want ja, de druk is hoog, het werk is soms zwaar en het salaris niet het hoogste. Maar het is ook zo’n fantastisch beroep! Met zoveel voordelen en mooie kanten!

Zodra ik persoonlijke verhalen vertelde van mijn ervaringen met de kinderen in de klas, luisterde elke leerling geboeid. Dit zijn de verhalen die raken. Dit zijn de redenen waarom ze zelf misschien ook leraar willen worden. En het zijn inderdaad ook de herinneringen die ik heb en bewaar. Voor mij de redenen waarom ik leraar ben geworden en blijf.

We hebben ons ook veel gericht op het keuzeproces. Hoe kies je voor je toekomst? Hoe weeg je verschillende keuzes af? Hoe hebben wij gekozen? Naar wie hebben wij wel en niet geluisterd bij het maken van onze keuze?

Het was een ontzettend leuke ervaring om zoveel middelbare scholieren te mogen vertellen over dat wat ik het liefste doe, lesgeven! En mogelijk hebben we er wat scholieren toe verleid om zich te verdiepen in de opleiding.

Klik hier voor het filmpje met meer uitleg over het project.