Maart 2018 – Conferentie ETEN

Dit is wel het meest spannende dat ik in tijden heb gedaan! Op donderdag 22 maart werd de conferentie ETEN geopend op de Hogeschool Rotterdam. Dit is een internationale conferentie, ooit gestart als Europees samenwerkingsverband maar inmiddels zijn er ook gasten uit Amerika, Bangladesh, Ghana en Israël. Het is een ontmoeting van opleiders van leraren en onderzoekers in het onderwijs.

Dit jaar was het de 25ste editie van ETEN. Een hele eer dus dat dit plaatsvond in de prachtige stad Rotterdam! Het thema was ‘Diversity as a resource’. Mij was gevraagd te vertellen hoe ik hier als leraar in het basisonderwijs van Rotterdam mee om ga.

Waarom vond ik het zo spannend? Ten eerste omdat dit de eerste keer was dat ik in het Engels moest spreken! Nu is mijn Engels echt ontwikkeld maar het is niet mijn moedertaal en daarom schakelde ik mijn tante in. Zij is docente Engels en heeft mijn lezing kritisch met mij doorgenomen. Thank you very much! Het zorgde echt voor de puntjes op de i en een mooiere zinsbouw waardoor het hele stuk soepeler liep.

Ten tweede moest ik spreken na Ilias el Hadioui. Hij heeft onderzoek gedaan naar diversiteit in het onderwijs, vooral in het Voortgezet Onderwijs, wat dit voor gevolgen heeft en hoe jongeren en docenten hier mee omgaan. Ik had hem zelf nog nooit horen spreken maar iedereen die hem wél heeft horen spreken is altijd zeer onder de indruk. En dan moest ik dus na hem spreken!

Het kwam natuurlijk helemaal goed! Dankzij de hulp van mijn tante stond mijn lezing als een huis. En eigenlijk waren Ilias en ik een mooie combinatie. Hij gaf de wetenschappelijk onderbouwde uitleg van waarom het bij mij in de klas werkt. Een prachtig woord dat ik niet meer ga vergeten in dit verband is efficacy. En zoals ik het heb onthouden komt het erop neer dat als je eigenaarschap voelt en invloed kan uitoefenen op je eigen keuzes en de gevolgen daarvan, dat je dan succesvol kan zijn binnen jouw subcultuur. Of dit nu de thuiscultuur, straatcultuur of schoolcultuur is.

Mijn lezing ging over drie voorwaarden die ik mijzelf als leraar stel om eenheid te creëren binnen de diversiteit die er is, of misschien zelfs wel door gebruik te maken ván de diversiteit die er is.  Zoals altijd illustreerde ik mijn visie en denkbeelden door veel anekdotes te vertellen.

Ik ben nog nooit zo warm ontvangen als na deze speech. Ik stond klaar om mijn visual goodie bags (200 stuks!) uit te delen toen er een vrouw op me af kwam vliegen, mij omhelsde, drie zoenen gaf en zei “Thank you so much for this inspirational talk. This is the reason I became a teacher!” Ik was echt even van de kaart en wist nog net “You’re welcome” uit te brengen…

Met Janneke en Mieke (van de organisatie) sta ik na afloop trots in de feestlift van de Hogeschool Rotterdam!