Januari 2018 – Spreken over talent op het Toetscongres van IEP

Talent op elk moment, maar hoe dan? Een volle bak aan leraren, directeuren, IB-ers en andere onderwijsbetrokkenen luisterde naar mijn presentatie over hoe ik in mijn klas om ga met talentontwikkeling van kinderen. Op een toplocatie, namelijk het spoorwegmuseum in Utrecht. Een bijzondere plek om te vertellen over al het bijzondere dat elke dag gebeurt in je klas, als je het maar ziet.

Ik gebruik in mijn presentatie over talent een stukje van de theorie van Luk Dewulf om uit te leggen hoe ik kijk naar talentontwikkeling in de klas. Het uitgangspunt dat iedereen talent heeft staat voorop in mijn kijk op talent. Maar wat is dan de definitie van talent? Hier geef ik in mijn presentatie antwoord op, maar wel zoals ik het zie.

Talent is namelijk overal en op elk moment kan je talent zien. Maar je moet het wel wíllen zien. Aan de hand van anekdotes uit mijn eigen praktijk vertel ik vervolgens over grote en kleine momenten van talent. Ik denk dat één van de sleutels is dat je benoemt dat iets een talent is. Kinderen, en voor volwassenen geldt denk ik hetzelfde, hebben vaak niet door dat iets wat ze doen een talent is. Natuurlijk heb je talent als je ontzettend goed kan zingen of supersnel kan rekenen. Maar creatief denken en probleemoplossend vermogen zijn voor mij net zo groot en talent-waardig.

En ik moet zeggen, mijn visie sloeg aan! Aan het einde kreeg iedereen zoals altijd bij mijn presentaties een visual reminder. Een doorzichtig zakje met kleine dingen die helpen herinneren aan wat ik heb verteld. Een pareltje vanwege mijn start met kunstgeschiedenis, een spijker omdat je kinderen wil leren dat ze weten wat ze moeten doen als ze niet meer weten wat ze moeten doen en een kleurpotlood vanwege Maria van Oosterwijck.

Meer weten over mijn presentatie over talentontwikkeling in de klas? Neem gerust contact met me op!