Oktober 2017 – “Geef les en dress to impress” op de PABO Hogeschool Rotterdam

Vol verve liepen Karel en Mieke de catwalk op. Deze docenten van de PABO werden al joelend ontvangen door hun studenten. Danielle Brand, styliste, vertelde wat deze leraren aan hadden, hoe dat paste binnen de trend van de komende winter én hoe je die trend kan vertalen naar de klas.

De show ‘Van catwalk tot schoolplein’ wordt een steeds groter succes. In deze show vertelt Danielle drie modetrends van het komende seizoen. Ze toont de inspiratie van de ontwerpers, laat zien hoe het erop de catwalk uit ziet én hoe je de trend draagt in de klas. Ik vertaal de trend vervolgens naar het onderwijs.

Ik gebruik de titel van de modetrend en verbind daar een trend uit het onderwijs aan. Neem als voorbeeld de trend ‘Nieuwe autoriteit’. In de mode gaat deze trend over het uitstralen van kracht, niet alleen door de geijkte krachtige personen in de samenleving maar door wie dat wil! Hoge kragen, parels, velvet, kant en pakken voor mannen én vrouwen.

De trend ‘Nieuwe autoriteit’ in het onderwijs gaat voor mij over leraren die hun eigen autoriteit zijn. Leraren die zelf zorg dragen voor hun ontwikkeling en professionalisering. Die hier actief mee bezig zijn. Ik vertel anekdotes vanuit mijn eigen ervaring en ontwikkeling en inspireer de aanwezigen.

Na drie trends zo behandeld te hebben zette Jaimy de studenten van de PABO aan het werk. Wat zijn de trends bij hun in de klas? Deze bespreken de studenten onderling waarna een aantal studenten de trends uit hun onderwijs pitchen op het podium. Op ludieke wijze kiezen we na deze pitches de winnaar. Wie is de perfecte combi van draagbaar en leraar? De winnaar won een goed gevulde goodie bag mét cadeaubon van de modemall Voorwinden. En wat een enthousiasme onder de studenten van de PABO! De trends werden wat onwennig verteld op het podium. Veel merkkleding of totaal geen aandacht voor merken, veel zwart of juist weer niet, leggings, veel praktische kleding, van alle komt langs op de stagescholen van de (vooral eerstejaars) studenten.

Een inspirerende, stijlvolle en dus geslaagde dag op de hogeschool Rotterdam!