April 2017 – Studiereis New York

New York City! Op zaterdag 22 april besloot ik dat New York mijn absoluut favoriete stad is. Na Rotterdam natuurlijk. Wat een leven, wat een stad, wat een geweldige stad!

IMG_5836

Op 15 april vertrok ik met een groot gezelschap, onder leiding van de CED groep naar Amerika. Elke dag om 05:00 uur op zodat we om 06:00 uur op weg konden richting scholen. Scholen die om 07:15 uur open gaan zodat leerlingen daar kunnen genieten van een ‘silent breakfast’.

Ons doel was het in levenden lijve ervaren van de technieken van Teach like a champion. Technieken leerkrachtgedrag die naar mijn inzicht in te delen zijn in drie onderdelen:

– technieken ten behoeve van de structuur en routines

– technieken die het leren optimaal versterken

– technieken gericht op plezier

Overdonderd. Dat omschrijft het beste wat ik voelde zodra ik binnenstapte bij een leraar op deze school. Menigeen krijgt het gevoel dat de leerlingen hier op school gedrild worden. Ik snap dat gevoel. Echter moet je alles blijven zien binnen de context van de regio en de cultuur. Deze scholen staan in wijken met een ontzettend hoog percentage leerlingen die leven onder de armoedegrens en een hoog percentage immigrantenkinderen. Scholen in deze wijken hebben een doorstroom naar vervolgonderwijs van zo’n 20 %. De scholen die wij bezochten behalen serieus een doorstroom van 100 %. Het leerrendement ligt absurd hoog. Deze leraren bereiken met kinderen wat niemand voor mogelijk acht.

IMG_5982

Wij waren op zoek naar de balans. Wat neem ik mee vanuit Amerika? Ja, routines en systemen kunnen voorwaardelijk een goede basis bieden aan leerlingen. Als je niet meer hoeft na te denken over je looproute en je plek in een ruimte, als de verwachtingen van volwassenen om jou heen duidelijk en voorspelbaar zijn, blijft er ontzettend veel ruimte en energie over voor het werkelijke leren. Dus daar ga ik weer goed over nadenken. Wel routines en systemen hebben mijn leerlingen nodig? Welke geven hen rust?

IMG_5961

IMG_5879

 

 

 

 

 

Als leerlingen iets goed doen, bijvoorbeeld een goed antwoord geven maar ook goed hebben geholpen om tot een antwoord te komen of een goede denkstap hebben gezet, worden ze daar om geprezen. En hoe! Er zijn talloze cheers en ze zijn (bijna) allemaal even leuk! Hoe overdreven en té Amerikaans veel mensen dit ook vinden, ik neem het zeker mee terug! Plus alle inspirational quotes die werkelijk waar OVERAL hangen om te motiveren en te stimuleren, geweldig…

Het allerbelangrijkste dat ik mee terug neem en waar ik echt inhoudelijk mee aan de slag moet en dus ga, is het inhoudelijke en didactische stuk. Deze leraren zijn zo bizar goed voorbereid op de lessen die ze geven, daar heb ik echt wat van geleerd. Per les bedenken ze wat het belangrijkste doel is, hoe ze dat gaan aanleren, welke vragen ze stellen, welke mogelijk foute antwoorden daar vanuit de kinderen op kunnen komen, hoe ze daar op reageren en wat ze daar mee doen. Het is zeer intens. De stijl van lesgeven is overigens ook zeer intens. Ze zijn zo snel, sommige leraren leken wel veilingmeesters! De leraren zijn ook toegewijd tot het maximale, al hun aandacht (ja hun, het is hier gebruik dat er twee leraren op één klas staan) gaat de gehele les volledig naar de kinderen. Van allebei de leraren.

IMG_6072

Vraagtekens? Ja die heb ik ook. We hebben nauwelijks differentiatie gezien. Leraren maken hun eigen lesplannen niet en daardoor zie je weinig eigenheid. Leerlingen moeten zoveel systemen en routines volgen, de hele dag door, dat ook bij hen weinig eigenaarschap over het eigen leerproces te bespeuren valt.

Zoals altijd lijkt een combinatie van beiden het beste. Meenemen waar ons onderwijs sterker van wordt en daar laten wat niet bij onze leraren en leerlingen past.

Omdat ik mijn groep 7 toch wel miste en wat mee wilde geven van New York maakte ik voor hen allemaal fimpjes van New York, die op youtube te bekijken zijn! Zoek op juf Renée neemt je mee of klik op deze link.

En hoe modieus de Amerikaanse leraar is lees je binnenkort in mijn blog voor EduEnVogue. Wil je meer weten, horen en/of zien over dit type scholen? Nodig me uit en ik maak je uitgebreid deelgenoot van mijn ervaringen! Wil je meer weten over Teach in Nederland? Kijk dan even op de site van de CED groep via deze link.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.