Maart 2017 – De nacht van het onderwijs

Ongeveer een jaar geleden zat ik met Else Marike en iemand van de gemeente om de tafel. Eens in de zes weken kwamen we bij elkaar om te brainstormen over het onderwijs in Rotterdam en de rol die de gemeente daarin speelt. Else Marike vanuit Meetup 010 en ik vanuit Leraren met Lef. Alle events passeerden de revue en wij mochten suggesties doen en ideeën leveren. We zijn altijd serieus genomen daarin, ware het niet dat onze plannen soms nét wat aan de wilde en ambitieuze kant waren. Maar ach…shoot for the moon and even if you miss you’ll land among the stars! Toch?

Over maan en sterren gesproken, ik heb ze gezien vrijdagnacht! Want één van de ideeën vanuit Meetup was toentertijd om een nacht van het onderwijs te organiseren. En dat is dus gelukt! En HOE! Ik ben de gemeente eigenlijk gewoon dankbaar dat ze dit zo groots hebben aangepakt en er zo’n ontzettend feest van hebben gemaakt.

Voor mij een extra bijzondere nacht omdat ik presentatrice was van Kino 2. En in die hoedanigheid een scala aan inspirerende en gepassioneerde sprekers aan mocht kondigen om over hun stukje onderwijs te verhalen. Paul Ketelaars zette mij aan het denken met zijn alternatieve inrichting van lokalen, erop gericht om tegemoet te komen aan een allerhande leerstijlen van leerlingen. Henk Oosterling startte met te zeggen dat leraar zijn een tragisch beroep is en stak vervolgens een Rotterdams pleidooi af dat mij aan het denken heeft gezet. Hamit Karakus sprak over de arbeidsmarkt, waarin het stukje motivatie interessant was. Fred Rozendaal legde de link tussen paarden en onderwijs waarna Besty van der Grift het mooiste compliment van de avond kreeg vanwege haar woordkeuze en zeer boeiende lezing over het jonge kinderbrein. Ik kan het alleen maar eens zijn met het prachtige compliment. Jos van den Boogaard sloot het rijtje lezingen af met prachtige gedichten over de leerlingen uit zijn ISK klas. We luisterden naar een terugblik op het evenement ‘Reinvent education’, dat meereist naar Nijmegen, de onderwijsstad van het jaar 2017/2018. Afgesloten werd met twee quizzen, waar als verrassing mijn eigen klasje nog een rol in had!

Dan heb ik nog niet eens iets gezegd over de drukte in de foyer en de betrokkenheid van een ieder bij het debat, geleid door Winfried Baijens. Het onderwijs is belangrijk, doet ertoe. En ons salaris dus ook. Een duidelijke boodschap! Echt afgesloten werd er met een dansje op de Soul Muziek van Ton en Enzo. Zij draaiden namens Leraren met Lef en mensen wat heb ik vol adrenaline mee staan swingen…

Wat mij betreft ontmoet ik iedereen volgend jaar weer! Voor een visuele terugblik, check de link naar mijn FB pagina voor korte vlogs die een mooi beeld geven van de nacht!

https://www.facebook.com/onderwijs010/videos/240586723015691/

https://www.facebook.com/onderwijs010/videos/240674753006888/

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.