Maart 2017 – Inspireren over kunst- en cultuur

Soms lijkt het net een grap. Ik begon met het geven van kunstgeschiedenis omdat ik zelf totaal geen fan ben van de beeldende vakken… Maar ik kreeg een klas met onder andere als kenmerk creatief, uitbundig, extravert, beweeglijk en een diepe wens om te knutselen/verven/tekenen. Ik was de juf die een tiental verschillende materialen uitstalde, een gedicht voorlas en vervolgens vrolijk zei ‘Maak maar wat moois!’. Wat heus erg leuk is als je dat één keer per jaar doet, maar om dit nu elke week op tafel te ‘gooien’. Ik moest aan de bak en bedacht een combinatie waar ik persoonlijk ook plezier uit haalde. Zoveel plezier dat ik dit jaar zelfs een cursus ‘inleiding in de kunstgeschiedenis volg’ aan de Volks Universiteit Rotterdam.

Wat is dan de grap? Dat het merendeel van mijn presentaties lijkt te gaan over hoe je kunst- en cultuureducatie vorm geeft in de klas. Ik moet eigenlijk zeggen hoe IK kunst- en cultuureducatie vorm geef in de klas. Want het blijkt toch pretty darn persoonlijk, hoe ik dat doe.

Afgelopen donderdag gaf ik ook een inspiratiesessie. Dit keer aan een tiental directeuren die bewuster aan de slag willen met kunst en cultuur binnen de school. Ik zeg inspireren want dat is wat het is. Ik lees de les niet voor, ik bepaal niet voor een ander. Interessant was dat ik dit keer bleef voor een gesprek met een aantal directeuren in kleiner comité. Het was wachten op de vraag of dit in de hele school zo gegeven wordt en het antwoord is nee. Iedereen geeft dit anders en dat mag. Het lijkt me ook bijna logisch bij een vak dat zoveel te maken heeft met persoonlijke interesses en talenten. Ons team is wel druk met kunst en cultuur, er wordt een minimum aantal lessen afgesproken wat betreft technieken en er is ook zeker variatie en een sterk aanbod. Er zijn jaarlijks tentoonstellingen kunst en leraren zijn heel enthousiast.

Waarom zeg ik dan toch nee? Omdat, het is bijna een persoonlijke eye opener, hoe ik vorm geef aan deze vakken heeft niets te maken met deze vakken an sich. Het zegt alles over hoe ik vorm geef aan onderwijs en mijn visie op leren en het (echt) kijken naar kinderen. Dus kan ik deze presentatie ook geven als het gaat om vorm geven aan internationalisering, of vorm geven aan wereldoriëntatie, vorm geven aan toekomstonderwijs of persoonsvorming. En ja, knipoog, ik ben in te huren! Voor inspiratie of wellicht toch een wijze les…

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.