Februari 2017 – Key note speaker Amsterdam

“Hoe haal je Amsterdamse onderwijsbetrokkenen uit hun comfort zone? Hoe zorg je ervoor dat ze out of the box gaan denken? Simpel. Je haalt een Rotterdamse binnen als spreker!”

Zo werd ik geïntroduceerd tijdens de bijeenkomst voor internationalisering in het Amsterdamse onderwijs. Simone Kukenheim, wethouder van o.a. onderwijs, opende de middag en ik mocht inspireren.

Tijdens mijn voorbereiding kwam ik er achter dat ik zelf wel continu bezig ben met internationalisering, maar nog te weinig out of the box. Zelf contacten leggen met een school uit het buitenland om zo het Engelse communiceren van de leerlingen te stimuleren, of de samenwerking aangaan met een Engelstalig bedrijf uit de omgeving, dat lijkt mij een gave uitbreiding voor mijn eigen onderwijs. Internationalisering krijgt in mijn klas nu vorm door middel van mijn Engelse lessen en het bewust kennis nemen met elkaars en andere culturen. Anekdotes te over als het gaat om wereldburgerschap, persoonsvorming en hoe om te gaan met je eigen cultuur en die van een ander, bekend én onbekend.

Tijdens mijn voorbereiding kwam ik er overigens ook achter dat 170 goodie bags vullen geen kleinigheid is! Maar het resultaat mocht er zijn en dient ook nu weer als een visuele reminder van de boodschap die ik woensdag heb gebracht. Een pijl voor mijn visie, de paperclip voor de driehoek, de tissue vanwege de anekdote over de Olympische spelen, de vlag voor de e-mail over Engels onderwijs, het snoepje omdat je later iets wil worden, de spijkers omdat vals spelen niet bestaat in het onderwijs, de stofdoek komt uit Polleke en de wereld omdat de wereld ontzettend interessant is!

goodie bag 01-02

Er is druk mee gekletst, er zijn vragen gesteld én er is flink gelachen. Met rode wangen en een prachtige bos bloemen in mijn armen ging ik een aantal uur later weer op weg naar mijn vertrouwde comfort zone: Rotterdam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.