Oktober 2016 – Kunst en cultuur in advies 2032

Hoe biedt het advies van onderwijs 2032 ruimte voor kunst- en cultuureducatie? En waarom is dit eigenlijk belangrijk? Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit zo’n fan ben geweest van het vak beeldende vorming. Hier startte ik mijn praatje mee tijdens de middag waar Trias de schoolcultuurscan presenteerde aan de scholen in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Waar ik wel ontzettend groot fan van ben is persoonsvorming. Niet als los vak maar wel als onderdeel van het onderwijs. Dit komt elke keer weer neer op attitude en bewustwording van de leraar.

Door mijn creatieve klas ben ik vorig jaar gestart met het serieus oppakken van beeldende vorming en wel in de vorm van kunstgeschiedenis. Wonderwel kwam ik er al snel achter dat er tijdens beeldende vorming ontzettend veel ruimte vrij komt voor persoonsvorming. Begrijp me niet verkeerd, ik ben de hele dag bezig met persoonsvorming. Maar ik realiseer me wel dat kunst- en cultuureducatie hier zo’n mooi moment voor is!

In het advies van 2032 zoals wij het hebben geschreven zit veel ruimte voor keuze. Ik vind keuzes in het onderwijs ook zeer belangrijk. Tijdens mijn presentatie voor Trias gaf ik een aantal anekdotes van mijn klas. Ik legde daarin uit hoe ik het advies gebruik als kapstok om kunst- en cultuureducatie een plekje te geven in mijn onderwijs.

Een geslaagde middag met voor mij als kers op de taart de reactie van één van de deelnemers: “Als ik toch 10 jaar was geweest dan was ik zo verhuisd naar Rotterdam om bij jou in de klas te komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.